A 8. hét filmpremierjei: Gettó milliomos, Papírkutyák, Valkűr

Nagy Oliver Attila - 2009. február 18.

slumdog-millionaire-getto-milliomospapirkutyakvalkurFebruár 19-tól a következő filmeket láthatod: Gettó milliomos – Danny Boyle indiai társadalom-kritikai krimije egy fiúról, aki a Legyen Ön is milliomos játékvetélkedőn keresztül próbál meg kilábalni a nyomorból és megmenteni szerelmét; Papírkutyák – Gyöngyössy Bence vígjátéka két kárpátaljai kisstílű bűnözőről, akik életük legnagyobb balhéjára készülnek; Valkűr – az 1944-s Hitler elleni merénylet és hátterének bemutatása Tom Cruise főszereplésével.


Gettó milliomos (Slumdog Millionaire)

slumdog-millionaire-getto-milliomosszínes angol-amerikai krimi, 120 perc, 2008

rendező: Danny Boyle

szereplő(k): Dev Patel (Jamal Malik), Anil Kapoor (Prem Kumar), Saurabh Shukla (Srinivas őrmester), Freida Pinto (Latika), Rajendranath Zutshi (rendező)

Eljön az igazság pillanata India legnépszerűbb televíziós vetélkedője, a Legyen Ön is milliomos! forgatásán. A stúdióban ülő közönség és a rá világító reflektorok előtt a tizennyolc éves, gettóból származó Jamal Maliknak válaszolnia kell az utolsó kérdésre, ami még elválasztja őt a húszmillió rúpiás főnyereménytől. A show házigazdája, Prem Kumar nem szimpatizál fiatal játékosával. Nem szereti, ha elveszik előle a reflektorfényt, különösen, ha ezt szintén egy utcáról felemelkedett ember teszi. Miután kialszanak a fények és véget ér a show, a rendőrség várja odakint a fiút, mert egyszerűen nem hiszik el neki, hogy tudhatta a választ az eddigi kérdésekre, ezért csalással vádolják. A rendőrségi vallatáson a nyomozó rájön, hogy a fiú is ugyanolyan zavarban van, mint ők a kérdések megválaszolásával kapcsolatban. Egyenként mennek át vele a kérdéseken, és próbálják kideríteni, miképp tudta rájuk a választ. Jamal meséje során kibontakozik előttünk az élettörténete, ami a modern India története is lehetne egyben. Anyja erőszakos halála után bátyjával, és egy árva lánnyal, Latikával nőtt fel, akivel szép lassan egymásba szerettek. Jamal bátyja a fiúval ellentétben gazdagságra és hatalomra vágyik, ezért egy gengszter szolgálatába áll, és miután a fiú eltávolodik Latikától, a gengszterfőnök elveszi a lányt feleségül. Jamal mindent megtesz azért, hogy kiszabadítsa a lányt a házasságból, még ha ezzel végérvényesen el is veszíti őt a bátyjával egyetemben. Vajon meg tudja győzni a nyomozót az igazáról, és visszaengedi őt a férfi válaszolni az utolsó kérdésre?

Hivatalos eboldal itt!

Papírkutyák

papirkutyakszínes magyar vígjáték, 2008

rendező: Gyöngyössy Bence

szereplő(k): Mucsi Zoltán (Kuplung), Scherer Péter (Csumpi), Szarvas József (Zárzorró), Hajdu István (Pista), Kálloy Molnár Péter (Jozsó), Gesztesi Károly (Trolibusz), Pikali Gerda (Amanda), Varga Boglárka (Lili), Vaskó Géza (Darab), Növényi Norbert (Olivér),

Molnár Piroska (Auntie Erika), Badár Sándor, Szőke András Kuplung és Csumpi, két kisstílű megélhetési bűnöző, akik Kárpátaljáról kerültek Magyarországra, és itt a legváltozatosabb munkákból próbálnak általában kevesebb sikerrel megélni, előzetes letartóztatásba kerülnek. Egy három személyes cellában helyezik el őket, ahol cellatársuk a két méter és százötven kiló színhús – Darab. Itt indul a történet, amelynek során főhőseink felidézik a tökéletlen bűncselekmény részleteit. A „nagy balhé” szervezéséhez Kuplung és Csumpi minden kapcsolatukat felhasználják, és természetesen újakra is szert tesznek. Rajtuk kívül Jozsó, Zárzorró, a rokon, Trolibusz és Pisti vesz részt a bűntettben, és persze a romantikus szál sem maradhat ki a történetből, főhőseink egyike gyengéd érzelmeket táplál a banda egyetlen női tagja, Amanda irányában. A véletlennek köszönhetően azonban nem ő, hanem barátja kerül közelebbi viszonyba az asszonnyal.

Hivatalos weboldal itt!

Valkűr (Valkyrie)

valkurszínes magyarul beszélő amerikai-német filmdráma, 121 perc, 2008

rendező: Bryan Singer

szereplő(k): Tom Cruise (Claus von Stauffenberg), Manfred-Anton Algrang (Albert Speer), David Bamber (Adolf Hitler), Matthias Freihof (Heinrich Himmler), Stephen Fry, Eddie Izzard (Erich Fellgiebel), Bill Nighy (Friedrich Olbricht), Terence Stamp (Ludwig Beck), Tom Wilkinson (Friedrich Fromm), Kenneth Branagh (Henning von Tresckow)

A Hitler ellen 1944 júniusában elkövetett merénylet majdnem egy évvel lerövidíthette volna a II. világháborút, százezrek életét mentve meg, de Claus von Stauffenberg és társai annyit azért elértek, hogy a későbbi generációk tagjai megbocsátóan azt mormolják: azért voltak rendes németek is. Bryan Singer szerencsére nem azon filózik, hogy mi lett volna, ha a terv sikerül, és nem tolja valaki fél méterrel arrébb a bombát rejtő aktatáskát, hanem az eleve kudarcra ítélt összeesküvés igazi buktatóira koncentrál.

Hivatalos weboldal itt!

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.