Aveneu Q – Felnőttmese bábokkal

Rozsnyai Brigitta - 2009. március 19.

aveneu-q-felnottmese-babokkal-1A vártnál egy héttel később, de végül az összes lakó beköltözött a Mi utcánkba, azaz a Révay úti Centrál Színházba. Az Aveneu Q című totál brutál musical szőrmók figurái több külföldi színpad meghódítása után, február 28-án a magyar közönségnek is bemutatkoztak.

A Centrál Színház a tavalyi évad végén bemutatott Ájlávju óta jobbnál jobb előadásokat produkált. Izgatottan ültem be az Aveneu Q bemutatójára, hátha tanúja lehetek egy újabb sikerdarab megszületésének.

Ez a musical mindeddig ismeretlen volt a hazai közönség számára. Az Aveneu Q a mai napig látható a Broadway színpadán. 2004-ben pedig három Tony-díjat is kapott. Ezt követően bemutatták a Londoni West Enden, Izraelben, Mexikóban, Brazíliában, Kanadában, Finnországban, Svédországban, a Fülöp Szigeteken és Szingapúrban, most pedig elérkezett a magyarországi ősbemutató.

aveneu-q-felnottmese-babokkal-2A színház előcsarnokába lépve már hónapokkal ezelőtt láthatók voltak a Muppet Show-ra hajazó figurák képei, ezzel kiegészítve a színház társulatának portréit.

A bábok azonban ne tévesszenek meg senkit. A szőrmók szereplők ugyanis szókimondóak, és néhol pucérak. Az előadás olyan „felnőtt problémákkal” foglalkozik, mint a párkeresés, a munkanélküliség, a homoszexualitás vagy a rasszizmus.

A történet – akár egy amerikai romantikus film – két fiatal szerelmes egymásra találásáról szól, egyszerre eltúlozva és bagatellizálva. Kate Mumus és Princeton nem találják sem a helyüket, sem a szerelmet a nagyvilágban. A két főszereplőn kívül a meleg befektetési tanácsadótól kezdve a zsidó munkanélküli komikusig mindenki feltűnik. Még Michael Jachson is, aki az Aveneu Q lakásainak gondnoka.

Az előadás első dalában a bábok és az őket mozgató színészek bemutatják az utcát, s már ekkor arról énekelnek, hogy az élet szar. Ezek után nem kell meglepődni a sok szerencsétlenkedésen, amin szőrmók szereplőink keresztülmennek. A történet vége – mint minden normális mesében – azért happy and.

Szórakoztató előadás, melyen többször is elmosolyodik a néző. Hatalmas poénokra azonban senki ne számítson. Sőt, néhány jelenetben a szereplők beszólásai már túl erőltetettnek és elcsépeltnek hangzanak.

aveneu-q-felnottmese-babokkal-3A szereplőket megformáló színészek hozzák a tőlük megszokott formát. Sokszor maguk is elmosolyodnak a bábok csetlő botló életén, ügyetlenségén. Ami talán a legmegragadóbb a Centrál darabjában, az Horesnyi Balázs díszlete. Fantasztikus, ahogy megelevenednek előttünk New York utcái, és az Empire State Building. Az épületek olyanok, akár a gyerekkorunkból jól ismert babaházak, melyeket kifordítva a lakók szobái is megelevenednek egy-egy jelenetben.

A totál brutál musical a neve alapján talán sokkolja a nézőt. Legalább is ezt várjuk. Erről azonban szó sincs. A Michael Jachsonnal tarkított előadás egy gyenge Muppet Show utánzat felnőtteknek.

Az Aveneu Q kitűnő szórakozást nyújt egy estére, de sem a történet, sem a zenei betétek nem ragadják meg igazán a nézőt. Nem olyan darab, amire előadás után odaballagunk a pénztárhoz és újra jegyet váltunk. Egy estés programnak viszont kifejezetten kellemes és könnyed. Mindenkinek ajánlom, legalább tapasztalatszerzés céljából.

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

1 hozzászólás - “Aveneu Q – Felnőttmese bábokkal”

  1. Tettinger Teréz - 2009. április 8. 09:41

    az ÁJLÁVJÚ nagy áttörés volt, de ez az előadás mindenképpen az utóbbi évek legjobb zenés produkciója. Balogh Anna, Janicsek Páter és Vári-Kovács Péter
    fantasztikus alakításai, az egész gárda és a zenekar tökéletes összjátéka!
    Harangi Máriá nak eddig minden rendezése telitalálat!!!