Madonna, a Pop Királynője

Papp Orsi - 2009. április 13.

madonna1Madonnát vagy szeretjük vagy utáljuk – közömbös senki sem tud maradni. Ez nem is csoda, hiszen minden idők legismertebb énekesnője rendkívül sokoldalú: sikeres énekes, dalszerző, producer, divatkreátor, bestseller-író, filmrendező, példás családanya – és még igen hosszan lehetne folytatni a sort.

Madonna minden idők legismertebb és egyben a világ legvitatottabb énekesnője, akinek számláján több millió eladott lemez, film, könyv és siker szerepel – aki szerepről szerepre váltogatta önmagát, elkápráztatva az egész világot. Énekes, dalszövegíró, zenész, lemez és film producer, táncos, koreográfus, színésznő divattervező, divatdiktátor, fotómodell, aktmodell, regényíró, üzletasszony és családanya egyszemélyben.

Madonna Louise Veronica Ciccone 1958. augusztus 16-án látta meg a napvilágot Bay Citiben, Michigan államban, az Egyesült Államokban. Szülei katolikus értékrend szerint nevelték – ám édesanyja mellrákban meghalt, amikor a kis Madonna még csak ötéves volt. Ezután egy darabig rokonoknál lakott, majd miután édesapja feleségül vette a házvezetőnőt, Madonna nem bírta tovább a fullasztó légkört és elindult a nagyvárosba szerencsét próbálni. Meg sem állt New York-ig – ám ott sem volt fenékig tejfel az élete. Volt, hogy éhezett, hajléktalanok és prostik között lakott. Álmát, hogy híres énekesnő legyen, azonban sosem adta fel, és a semmiből lett világsztár. Egy ideig pincérkedett, majd a megélhetés érdekében, aktfotózásokat vállalt és meztelenül ült modellt.

Mindeközben számos kiváló és tehetséges ifjú zenésszel megismerkedett, akik egyengetni kezdték a pályáját. Előbb a Bed and Breakfasttel, később az Emmyvel járta a klubokat. Egyik híres lemezlovas, Mark Kamins segítségével pedig lemezszerződéshez jutott és a Holiday című dalával meghódította a slágerlistákat – ezután pedig már nem volt megállás: jött a Borderline és a Lucky Star, melyekkel igen szép sikereket ért el.

Az első albuma 1983-ban jelent meg, s egyszerűen a Madonna nevet viselte. Egy évvel később, a Like a virgin című lemeze megjelenésekor pedig már szupersztárként ünnepelték. Az utcákat ellepték az őt majmoló lányok, a New York-i Macy´s áruház külön Madonnalandet rendezett be, ahol olyan holmikat lehetett venni, mint különféle rózsafüzérek, vágott ujjú kesztyűk és a híressé vált Boy-Toy feliratú öv. Madonna sohasem rejtette véka alá véleményét, sem bájait és egy kis feltűnősködésért sem ment a szomszédba.

1986-ban karrierje addigi legjobb albumát a True blue-t jelentette meg. A lemezt férjének, Sean Penn-nek – akivel 1985. augusztus 16-án házasodtak össze – a „világ legdögösebb pasijának” ajánlotta. A korong remekül bizonyítja, hogy Madonna egyre jobb dalszerzővé vált.

Házassága négy év után felbomlott – bánatát, keserűségét és szomorúságát 1989. őszén megjelent Like a prayer című lemezén dalolta el. A szaksajtó mai napig Madonna legérettebb albumának tekinti. A címadó dal videoklipjével meghökkentést keltett egyházi körökben. A klipben ugyanis félmeztelenül táncol égő keresztek előtt, a templomban pedig viszonyba bocsátkozik egy fekete Jézussal. A Vatikán be is tiltotta a klipet, emiatt pedig elesett a Pepsivel kötött busás szerződéstől – bár az ötmilliós gázsit megtarthatta. Ám Madonna ettől inkább megtáltosodott, semmint visszafogta volna magát. Második videoklip az Express yourself című dalra készült: az emberek pedig nem nagyon értették, hogy miért fekszik egyik pillanatban még meztelenül, leláncolva az ágyban, a másik pillanatban pedig már tejet nyal a macska edényéből.

A polgárpukkasztás és botránykeltés sosem állt távol tőle, de Madonna csak a kilencvenes évek elején lépett igazán a gázra: az 1992-ben megjelent SEX című könyve óriási közfelháborodást keltett, a kötetet több országban be is tiltották. A könyv kedvéért ugyanis erotikus helyzetekben és leszbikus szerelmi játékok közben fotóztatta magát. A kötettel az volt a célja, hogy demisztifikálja a szexualitást. Ezután az énekesnő csillaga kezdte elveszíteni fényét. Ezt megelőzendő 1993-ban egy újabb turnéra, a The Girlie Show-ra indult, ahol minden koncertje az ötletesség diadala volt. A kétórás show-t minden alkalommal végigtáncolta, olyan fizikai állóképességről téve tanúbizonyságot, amely egy élsportolónak is dicséretére válna. A showt mindeközben túlfűtött erotika jellemezte: Madonna táncosaival forró szexakciókatt imitált.

1996-ban élete legnagyobb álmát váltotta valóra: eljátszotta az argentin diktátorné, Evita szerepét. A filmmusical annyira jól sikerült, hogy a Webber-Rice szerzőpáros egy új dalt, a You must love me-t (Szeretned kell) kifejezetten Madonnának írták. És hogy teljes legyen a siker, a következő évben alakításáért megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Golden Globe díjat.

Az Evita budapesti forgatása során derült ki, hogy a világ legtöbbet vitatott előadója gyermeket vár. Lánya, Lourdes Maria Ciccone Leon apja Madonna személyi trénere Carlos Leon – akit a világsajtó csak spermadonornak titulált. A kislány 1996. október 14-én látta meg a napvilágot.

Az 1998-ban megjelent Ray of light című albuma újra visszahozta őt a fényre és szakmai körökben is elismerték. Az album négy Grammy-díjat kapott, amivel világ egyik legbefolyásosabb művésze lett. Az ezredfordulón nemcsak szakmai, de magánéleti sikerei is lettek: egy londoni látogatása során megismerkedett Guy Ritchie filmrendezővel, akivel 2000. december 22-én, Skóciában egybe is keltek. Nyáron pedig megszületett az énekesnő második gyermeke, Rocco Ritchie. Még ugyanez év őszén megjelent a Music című lemeze, melynek dalai hihetetlen népszerűek lettek: ez a lemez az évezred művészévé avatta.

2003. áprilisában megjelent nagylemezével, az American Life-al (Amerikai élet) ismét sikerült magára haragítania a közvéleményt. Azzal vádolták ugyanis, hogy a címadó dalhoz készült videója Amerika-ellenes. Az iraki helyzet kialakulását és az azt követő nyugtalan hangulatot figyelembe véve Madonna végül úgy döntött, hogy újraforgatja videoklipjét – a rosszindulatú megjegyzéseket így sem kerülhette el.

Gyermekkönyv-íróként is bemutatkozott: az Angol rózsák című könyvből Amerikában az első héten 57 ezer darab kelt el, világszerte pedig közel félmillió példány talált gazdára. A könyvet 37 nyelvre fordították le és 110 országban terjesztették. Angliában a Harry Potter után minden idők második legtöbb példányszámban eladott gyermekkönyve lett. Az Angol rózsákat még négy kötet követte: ugyanaz év őszén a Peabody úr almái, 2004-ben a Yakov és a hét tolvaj, valamint az Abdi kalandjai, 2005-ben pedig a Lotsa de Casha. De még ez sem volt elég: 2007 őszén újabb négy kötetet jelentetett meg az Angol rózsák történetéből.

Mindemellett a Maverick Recording Company lemeztársaság alapítója és 40%-os társtulajdonosa. Többszörös Grammy- és Golden Globe-díjas művész. Gyakran nevezik a Pop Királynőjének, hiszen az 1982-es debütálás óta több listahódító albumot és kislemezt adott ki – eddig pedig mintegy 250 millió lemezt adott el. Arról nem is beszélve, hogy a Billboard szerint Madonna 2006-os Confessions Tour-ja a legtöbb bevételt hozó koncertturné volt a női előadók közül. Mind a Guinness Rekordok Könyve, mind a Billboard szerint Madonna minden idők legsikeresebb és leggazdagabb énekesnője – valamint egyike a leggazdagabb önerőből felkapaszkodott nőknek. A Forbes magazin 350 millió dollárra becsülte vagyonát, 2007. szeptember 27-én pedig jelölést kapott a Rock’n Roll Hírességek Házába.

Bátran állítható tehát, hogy Madonna minden idők legnagyszerűbb és legsikeresebb énekesnője, aki minden elismerés ellenére folyton új csúcsokat lát meg, melyeket el akar érni: 2007. tavaszán egy saját készítésű ruhakollekcióval jelentkezett. Nem sokkal később pedig már arról szóltak a hírek, hogy Madonna ismét stúdióba vonult, hogy újabb nagylemezt jelentessen meg…

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.