Hillary Clinton, napjaink példaképe

Papp Orsi - 2009. április 15.

who-is-hillary-clintonHillary Clinton az Egyesült Államok külügyminisztere, jogász, politikus – és nem utolsósorban anya. A korunk egyik női példaképének tekintett asszony azonban minden területen képes helytállni.

Hillary Rodham Clinton – leánykori nevén Hillary Diane Rodham – 1947. október 26-án látta meg a napvilágot az Illinois állambeli Park Ridge-ben. Itt is nőtt fel egy középosztálybeli vállalkozó lányaként, metodista családban. Fiatalkorában Hillary Rodham aktívan gyakorolta is vallását családjával együtt a Park Ridge-i First United Methodist Church-ben.

Hillary a Seven Sisters College-ként ismert iskolák egyikébe, az elitegyetem Wellesley College-ba járt, majd a hetvenes években jogtudományt tanult a Yale Egyetemen. Ekkor ismerte meg későbbi férjét, Bill Clintont. Nem sokkal megismerkedésük után, 1975-ben már össze is házasodtak, majd 1980-ban megszületett közös lányuk Chelsea Clinton.

Hillary először a Little Rock-beli Rose ügyvédi irodánál helyezkedett el mint ügyvéd, majd a University of Arkansas Law School professzora lett. Első politikabeli tapasztalatait akkor szerezte, amikor 1974-ben a washingtoni, amerikai képviselőházban jogtanácsosként dolgozott az igazságügyi bizottság mellett. Feladata ekkor nagyrészt abból állt, hogy kollégáival együtt bizonyítékokat állítson össze Richard Nixon elnök hivatali felelőségre vonása okán.

1977-ben társalapítója volt annak az arkansasi egyesületnek, amely a családokat és a gyermekeket támogatta. 1978-ban Jimmy Carter elnök kinevezte az igen befolyásos jogi szervezet, a Legal Services Corporation vezetőjévé – ezzel ő lett a szervezet első női elnöke. Hillaryt később kinevezték a Rose Ügyvédi Iroda első női partnerévé, valamint kétszer is szerepelt a száz legbefolyásosabb amerikai ügyvédet felsoroló listán. Ő volt az első nő Arkansasban, aki sikeresen vezetett egy olyan munkacsoportot, melynek feladata az oktatási rendszer megreformálása volt. Emellett bizottsági tag volt a Wal-Martban és számos más vállalatban, amely szívügyének tartotta a gyermekek jólétét.

Amikor azonban férjét 1978-ban Arkansas kormányzójának választották, felhagyott a tanítással. Miután pedig 1992-ben Bill Clinton lett az USA elnöke, 1993. januárjában a Fehér Házba költöztek. Még ugyanebben az évben Hillary a Task Force of National Health Care Reform – Nemzeti Egészségügyi Reform Munkabizottság – vezetője lett. E bizottság feladata az volt, hogy a kormányzat megbízásából előkészítse az egészségügyi reformot. A kidolgozott javaslatokat azonban a képviselőház elutasította.

1997-ben és 1999-ben jelentős szerepet játszott abban a kezdeményezésben, amely szorgalmazta, hogy alakítsák ki az állami gyermekegészségügyi biztosítási programot, valamint a családok biztonságáról szóló törvényt. First Ladyként erősen megosztotta az amerikai közvéleményt. Férjének második hivatali periódusában a médiát a Lewinsky-botrány uralta. Mint ismeretes, az elnök szexuális kapcsolatba keveredett egy Fehér Ház-i gyakornokkal, Monica Lewinskyvel. Az üggyel kapcsolatban eljárás is folyt Clinton ellen. Hillary akkoriban rendkívüli diplomáciai érzékről tett tanúbizonyságot: nem fejtette ki ugyanis véleményét a nyilvánosságnak a történtekről, hanem csak később, önéletrajzi könyvében, az Átélt történelemben tette meg mindezt.

Hillary mindemellett azért szállt síkra, hogy világszerte minél nagyobb figyelmet kapjanak az emberi jogok, ezen belül is a nők egyenlősége, és a gyermekvédelem. 2000-ben New York állam szenátorává választották, amivel ő lett az első amerikai First Lady, aki közhivatalt kapott. Kezdetben még támogatta is a Bush-adminisztrációt egyes külpolitikai kérdésekben, azonban álláspontja később gyökeresen megváltozott – a közvélemény nagy örömére.

Hillary Clinton a média többször is széles látokörűként és popuéárisként jellemezte – amiben az is közrejátszott, hogy több mint ötven könyv és tudományos mű publikálása fűződik a nevéhez. Ő tehát politikus, jogász, az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi külügyminisztere, Bill Clinton feleségeként 1993-tól 2001-ig az Egyesült Államok First Lady-je, a 2008-as elnök-előválasztásokon pedig az egyik esélyes demokrata-jelölt volt. Mindemellett díjak és kitüntetések egész sorát kapta az amerikai és nemzetközi szervezetekben való részvételért, valamint az egészségügyi, illetve a nők és gyernekek jogaiért küzdő tevékenységekért.

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

2 hozzászólás - “Hillary Clinton, napjaink példaképe”

  1. BadSector - 2009. április 18. 11:37

    Kedves Orsi, a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy Hillary Clinton, „napjaink példaképe” megkeseredett számítógépes játék-ellenes aktivista, aki mindent megtett azért, hogy – amennyiben őt választották volna meg – az ESRB kezéből kivegyék a játékok korosztály besorolását és a kormány kezébe adják, amely majd az ő vezényletével „jól berangsorolja” az összes játékot! Mivel közismerten gyűlöli például az USA-ban rendkívül sikeres Grand Theft Auto sorozatot, az lett volna az első, hogy azt, és a hozzá hasonlóan „erőszakosnak” és „gyermekrontónak” titulált játékokat betiltja! Szóval ennyit az állítólagos „széles látókörűségéről”, meg arról, hogy mekkora „példakép”! Egy besavanyodott, konzervatív tyúk, hála a jó égnek, hogy a külügyminiszteri pozíciónál nem került magasabbra, a modern médiumtól meg remélem olyan távol tartják, mint a tűztől! Egy kicsit objektívabb hangvétel nem ártana egyébként sem, ha egy politikusról írunk, akkor sem, ha történetesen rajongsz érte…

  2. BadSector - 2009. április 18. 11:48

    Egyébként a „popuéáris” szó mit jelent? Ilyen szóval eddig még nem találkoztam a magyar nyelvben…