Gettómilliomos – Bombayi hollywoodi történet

Csoke Katalin - 2009. március 16.

gettomilliomos1Hogyan válhat egy szerencsétlen, nyomornegyedből jött indiai teafőző fiúból egyszerre egész nemzet által ünnepelt, többszörös multimilliomos? A válasz kézenfekvő. A vakszerencse folytán kerülj be az indiai Legyen Ön is milliomos! adásába, majd valamennyi kérdést megválaszolva nyerd meg a fődíjat. Danny Boyle felemás alkotása, 8 Oscarral jutalmazva.
A bombayi Legyen Ön is milliomos! következő forgatására készül a rendezőgárda. A minden hájjal megkent, dörzsölt műsorvezető sztár alig várja, hogy megszégyenítse a következő játékost (Dev Patel), ezúttal egy 18 éves fiatal suhancot, aki ráadásul teafőzésből és felszolgálásból keresi a mindennapi betevőre valót. Ez a srác biztos, hogy hamar kiesik. És mégsem. Egyik kérdést a másik követi, miközben látszólag naiv és műveletlen hősünk orvosokat, ügyvédeket megszégyenítő intelligenciával és bátorsággal válaszol minden egyes kérdésre. A játék történetében először van komoly esélye, hogy  elvigye a húszmillió rúpiás fődíjat.

A tévé képernyőjén keresztül frissen sztárrá lett Jamal azonban nem túl jó üzlet a műsorkészítők szempontjából. Nem csoda hát, hogy a felvételt követően hősünket azon nyomban a rendőrőrsre szállítják, ahol különféle vallatási módszereket alkalmazva a fiú kénytelen minden részletességgel beszámolni arról, vajon honnan tudhatta a válaszokat. Eképpen jelenik meg Jamal addigi élete kölyökkorától kezdve egészen ifjú felnőttkoráig.

Tanúi lehetünk, hogyan veszíti el édesanyját, majd a nagyvárosi gettókat járva miként válik teljesen nincstelenné. Hogyan kerül be egy vak koldusgyerekeket foglalkoztató maffia karmai közé bátyjával, Salimmal (Madhur Mittal), és egy bájos kislánnyal, Latikával (Freida Pinto) karöltve, valamint az is kiderül, hogyan tanulja meg minden életveszélyes helyzetből kivágni magát. Mégpedig úgy, hogy emberi mivoltát mindvégig megőrizze. Mindeközben lassanként beleszeret Latikába, akit viszont a környék egyik legrettegettebb maffiózójától kell magával ragadnia. Vajon sikerül-e Jamalnak mindez? Mennyit jelent a pénz? És vajon képes-e a szerelem mindent legyőzve új értelmet adni? Erre „keresi” a választ a Sekély sírhant, a Trainspotting és a Part rendezőjének nagysikerű alkotása.

A Gettómilliomos – bocsátassék meg a cím – meglehetősen kétarcú. Képi megszerkesztettségében vérprofi, a sztori azonban már-már az unalomig ismételt klisékkel terheli a nagyérdeműt, miközben igyekszik egyre izgalmasabb cselekményszálakkal bonyolítani az amúgy végtelenül sablonos történetet. Az indiai gettóból származó nehéz sorsú főhős romantikus útja a siker és pénz világába már jó néhány rendezőt megihletett a mozi fennállásának idestova 114 éve alatt.

Újdonsággal jóllehet jelen mozi sem tüntet ki minket, valamit azonban mégis szeretünk benne: vizuális technikájában a film több mint kiváló. A cselekményhez ugyanis dinamikusan lüktető, vibráló képek párosulnak, a direktor pedig mindezt kézi kamerával, plánok gyors egymásutánjával, majd azok váltakoztatásával, ill. egyedi színkavalkáddal éri el. A képek felgyorsításával Boyle igen pörgőssé teszi az eseményábrázolást. Ezt a figyelemreméltó megszerkesztettséget egészíti ki a fragmentált történetmesélés, vagyis a jelen idejű cselekményt időről-időre flashbackek szakítják meg, miközben Jamal életét kísérhetjük figyelemmel. Milyen kár, hogy sem a képi világ, sem a kreatív elbeszéléstechnika nem képes feledtetni a közönséggel a sztori túlzott meseszerűségét.

Mondanivaló nélküli, tömör üresség, ám a direktor következő filmjéhez kétségkívül jó referenciaanyag. Ez a látnivaló – kár tagadni – megszenvedi a saját történetét. Amely olyannyira sablonos, hogy még az sem tűnik fel, vajon mi okból és mióta megy Indiában a Legyen Ön is milliomos! élő, egyenes adásban?

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.