A 11. hét filmpremierjei: A Baader Meinhof csoport, Coraline és a titkos ajtó, Marley meg én, Puskás Hungary, Téli utazás

Nagy Oliver Attila - 2009. március 11.

a-baader-meinhof-csoportcoraline-es-a-titkos-ajtomarley-meg-enteli-utazasMárcius 12-től a következő filmeket láthatod a hazai mozikban: A Baader Meinhof csoport – egy film Németország egyik leghíresebb terrorista csoportjának működéséről, a Vörös Hadsereg Frakció-ról, akik az 1970-s években „tevékenykedtek”; Coraline és a titkos ajtó – animációs mese a családról, a szeretetről és a bátorságról; Marley meg én – egy kedves hollywoodi történet egy átlagos pár nem átlagos kutyájáról; Puskás Hungary – Almási Tamás dokumentumfilmje Magyarország leghíresebb fociikonjáról, Puskás Péterről; Téli utazás – egy társadalmi dráma egy olyan idegenbe szakad orosz énekesnő passiójáról, aki visszatér szülőföldjére, hogy szembenézzen múltjával, jelenével és jövőjével.

A Baader Meinhof csoport (Der Baader Meinhof Komplex)

a-baader-meinhof-csoportszínes feliratos német-francia-cseh filmdráma, 149 perc, 2008

rendező: Uli Edel

szereplő(k): Martina Gedeck (Ulrike Meinhof), Moritz Bleibtreu (Andreas Baader), Johanna Wokalek (Gudrun Ensslin), Bruno Ganz (Horst Herold), Simon Licht (Horst Mahler), Jan Josef Liefers (Peter Homann)

Németország, az 1970-es években: gyilkos bombatámadások, terrorizmus. A még mindig törékeny alapokon álló német demokrácia „a belső ellenség” fenyegetésétől retteg. A „náci-generáció” gyermekei, Andreas Baader (Moritz Bleibtreu), Ulrike Meinhof (Martina Gedeck) és Gudrun Ensslin (Johanna Wokalek) kemény háborút hirdetnek „a fasizmus új arca” ellen: az amerikai vietnám-politika és a harmadik világ kizsákmányolása ellen. Céljuk, hogy létrehozzanak egy emberibb társadalmat, de egyre jobban radikalizálódnak, míg végül megalakul a Vörös Hadsereg Frakció (Rote-Armee-Fraktion, RAF) – egy terrorista csoport, mely egyre véresebb merényleteket hajt végre, s neves politikai és gazdasági vezetőket gyilkol meg. Egyetlen ember van, aki megpróbálja megérteni tetteiket, ő a német rendőri erők feje, Horst Herold (Bruno Ganz), aki a terroristákra vadászik. De mindvégig tudja, hogy a terroristák akciói csak a jéghegy csúcsát jelentik.

Hivatalos weboldal itt!

Coraline és a titkos ajtó (Coraline)

coraline-es-a-titkos-ajtoszínes magyarul beszélő amerikai animációs film, 101 perc, 2009

rendező: Henry Selick

Coraline egy kislány, aki egy titkos ajtót fedez fel új otthonában, mely mögött saját életének egy másik változatát találja. A felszínen ez a párhuzamos valóság hátborzongatóan emlékeztet valós életére – csak éppen sokkal jobb. Ám ez a hihetetlenül eredeti, fantasztikus kaland egyre veszélyesebbé válik, és amikor a másik, az álanya örökre ott akarja fogni, Coraline latba veti minden makacs elszántságát, bátorságát: segítségül hívja szomszédjait és egy beszélő fekete macskát, hogy megmentse igazi szüleit, néhány szellemgyermeket, és hazatérjen.

Hivatalos weboldal itt!

Marley meg én (Marley & Me)

marley-meg-enszínes magyarul beszélő amerikai vígjáték, 118 perc, 2008

rendező: David Frankel

szereplő(k): Owen Wilson (John Grogan), Jennifer Aniston (Jennifer Grogan), Eric Dane (Sebastian), Kathleen Turner (Ms. Kornblut), Alan Arkin (Arnie Klein), Haley Bennett (Lisa)

A kutya az ember legjobb barátja – állítják azok, akiknek legfeljebb kitömött kutyájuk van otthon. Marley viszont az élő, életteli, négy lábon járó ellenpélda. John és Jenny úgy dönt, hogy mielőtt családot alapítanak, először egy kutyán próbálják ki, milyen az, ha korán kell kelni, sokat kell sétálni járni, és nem szabad megfeledkezni valakinek az etetéséről. Hazavisznek egy édes kis kölyköt, és nem is sejtik, hogy a csöpp eb teljesen felforgatja az életüket. Hamar kiderül, hogy a blöki szelídíthetetlen, mint egy oroszlán, makacs, mint egy öszvér és vad, mint egy szibériai tigris. – Nyomában káosz, dili és pusztítás jár. Az ifjú pár más városba költözik, gyerekük születik, igyekeznek új életet kezdeni – de Marley mindenhova elkíséri őket. Elviselni szinte lehetetlen. Nem szeretni pedig egyenesen képtelenség.

Hivatalos weboldal itt!

Puskás Hungary

színes magyar életrajzi film, 116 perc, 2009

rendező: Almási Tamás

Puskás sztorija önmagában hollywoodi történet: a városszéli nyomortanyáról indulva, a szomszéd kisfiúval együtt a világ tetejére jutva, a polgári kispesti belvárosból menyasszonyt találva őrjöngve rajongott világsztár lesz, aki táviratok százait kapja minden szállodában, ahol csak pár éjszakára megszáll bárhol a világon… Olyan világsztár, aki egész életében – politikától, háborútól, társadalmi konvencióktól függetlenül – mindig csak azt csinálja, amit szeret, s amit a legjobban tud a világon: focizik. Igazi öntörvényű művész, szikrázóan szellemes mókamester, szeretnivaló népi hős, akire ugyanakkor folyamatosan ránehezedik családjának, népének, tragikus sorsa, amelyet a maga módján cipelnie kell. Ebben benne van a sváb családjára leselkedő kitelepítés veszélye, az ötvenes évek végletes viszonyai, az emigráció lelki nyomorúsága és szorongásai, s mindez úgy, hogy ösztönös intelligenciája folytán tudja, hogy ő Mr. Magyarország, ezért mindig, minden pillanatban ennek megfelelően kell viselkednie.

Téli utazás (Yuryev den / Yuri’s Day)

teli-utazasszínes feliratos orosz filmdráma, 137 perc, 2008

rendező: Kirill Serebrennikov

szereplő(k): Kseniya Rappoport (Ljuba), Roman Shmakov (Andrei), Yevgeniya Kuznetsova, Sergei Sosnovsky, Sergei Medvedev, Igor Khripunov

Ljuba, egy 50 év körüli operaénekesnő. Nemzetközi karrierje miatt kénytelen volt elhagyni szülőföldjét, Oroszországot, hogy aztán Londonban, Milánóban, Párizsban, Berlinben és New York-ban léphessen fel. A fiával együtt hagyta el az országot, aki akkor még annyira fiatal volt, hogy alig van emlékképe Oroszországról. Ljuba, miután végleg felszámolja oroszországi életét, úgy dönt, hogy elviszi egy utolsó utazásra a fiát a faluba, ahol született. Yuriev, egy távoli kisváros a semmi közepén.

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.