A 9. hét filmpremierjei: Akaratlanul, Hét élet, Kutyaszálló, Milk, Nem kellesz eléggé, Véres Valentin 3D, A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik

Nagy Oliver Attila - 2009. február 25.

het-eletkutyaszallomilknem-kellesz-eleggeveres-valentin-3dFebruár 26-tól a következő filmeket láthatod: Akaratlanul – egy különálló kisfilmekből álló svéd dráma, amely az egyén szabad akarata és a közösség elvárásainak viszonyát mutatja be; Hét élet – Will Smith legújabb romantikus drámája egy olyan férfiról szól, aki a saját bűneit másokon való önzetlen segítséggel próbálja levezekelni, úgy hogy ő közben teljesen a háttérben marad. De az élet most is közbeszól…; Kutyaszálló – egy családi-mesefilm vásott lurkókkal és sok kutyával, akik közösen megpróbálják felépíteni a „kutyaparadicsomot”; Milk – ezért a filmért Oscar díjjal jutalmazott Sean Penn főszereplésével készült alkotás Amerika első nyíltan vállaló homoszexuális politikusáról, Harvey Milk életéről szól; Nem kellesz eléggé – egy kellemes hollywoodi limonádé a párkapcsolatok bonyolultságáról, a női és a férfi gondolkodásbeli különbségekről a szerelemről; Véres Valentin 3D – horror 3 dimenzióban; A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik – egy film Európáról, a hagyományokról és a kulturális sokszínűségről európaiaknak.

Akaratlanul (De Ofrivilliga)

színes feliratos svéd filmdráma, 98 perc, 2008

rendező: Ruben Östlund

szereplő(k): Villmar Björkman (Villmar), Linnea Cart-Lamy (Linnea), Leif Edlund (Leif), Sara Eriksson (Sara), Lola Ewerlund (Lola), Olle Liljas (Olle), Maria Lundqvist (Maria), Cecilia Milocco (Cecilia)

A film több egymástól független történetet szed csokorba. Ezek mindegyike arra a sémára épül, hogy adott helyzetben az egyén rossz döntést hoz, mert úgy érzi, hogy a közösség elvárásai miatt nem tehet mást, holott valójában lenne szabad választása. A mini történetekben pontosan láthatjuk, hogy egyetlen társadalmi csoport sem kivétel ez alól. A vélt vagy valós elvárások, a személyes felelősségvállalás hiánya ott van mindenütt. Legyen szó egy baráti társaság szeme előtt zajló homoszexuális érintkezésre történő „rákényszerítésről”, avagy egy felelős tanári magatartás hiányáról, egy barátnő cserbenhagyásáról , akár egy apró ügyetlenség értelmetlen elhallgatásáról.

Hét élet (Seven Pounds)

het-eletszínes feliratos amerikai dráma, 123 perc, 2008

rendező: Gabriele Muccino

szereplő(k): Will Smith (Ben Thomas), Rosario Dawson (Emily Posa), Woody Harrelson (Ezra Turner), Barry Pepper (Dan), Michael Ealy (Ben bátyja), Robinne Lee (Sarah Jenson), Gina Hecht (Dr. Briar)

Gabriele Muccino felkavaró történetében valaki úgy akar megszabadulni az őt nyomasztó titoktól, hogy teljesen megváltoztatja hét idegen ember életét. Jól kitervelt minden, csak arra nem számít, hogy beleszeret az egyikbe a hét kiválasztott közül. A Hét élet egy izgalmakkal teli, rendhagyó love story, amely provokatív kérdéseket tesz fel életről és halálról, szerelemről és barátságról, miközben azt kutatja, milyen rejtélyes szálak kötik össze a különböző emberi sorsokat.

Kutyaszálló (Hotel for Dogs)

kutyaszalloszínes magyarul beszélő amerikai vígjáték, 100 perc, 2009

rendező: Thor Freudenthal

szereplő(k): Emma Roberts (Andi), Jake T. Austin (Bruce), Don Cheadle (Bernie), Lisa Kudrow (Lois Scudder), Kevin Dillon (Carl Scudder), Kyla Pratt (Heather), Johnny Simmons (Dave), Yvette Nicole Brown (Ms. Camwell)

Amikor az energikus testvérpár, Andi és Bruce egy olyan nevelőotthonban találják magukat, ahová szigorúan nem lehet állatokat vinni, Andinak a villámgyors észjárását kell latba vetnie, hogy otthont találjanak kutyájuknak, Pénteknek. Noha együttérző nevelőjük, Bernie figyelmezteti őket, hogy kerüljék a bajt, a srácok rábukkannak egy elhagyott hotelre, és elkezdik átalakítani, hogy tökéletes lakhelyet készítsenek Pénteknek és a város összes kóbor kutyájának. Ezzel viszont azt kockáztatják, hogy szétválasztják őket egymástól, ha lebuknak. A két kölyök pillanatok alatt valami varázslatosat alkot a hotelből: otthont a kutyáknak és saját maguknak is.

Hivatalos weboldal itt!

Milk

milkszínes feliratos amerikai életrajzi dráma, 128 perc, 2008

rendező: Gus Van Sant

szereplő(k): Sean Penn (Harvey Milk), Emile Hirsch (Cleve Jones), Josh Brolin (Dan White), Diego Luna (Jack Lira), James Franco (Scott Smith), Alison Pill (Anne Kronenberg), Victor Garber (George Moscone), Denis O’Hare (John Briggs)

1977-ben Harvey Milket beválasztották a San Francisco városának Felügyelői Testületbe, így ő lett az első olyan választott, magas közhivatali tisztséget betöltő ember Amerikában, aki nyíltan vállalta homoszexualitását. Győzelme nemcsak meleg jogi szempontból volt jelentős; egységbe kovácsolta a politikai spektrum különböző szereplőit, a nyugdíjasoktól kezdve a szakszervezeti dolgozókig. Harvey Milk alapjaiban változtatta meg az emberi jogokért folytatott harc természetét, és vált egész Amerika hősévé, szomorúan korai, 1978-ban bekövetkezett tragikus halála előtt.

Nem kellesz eléggé (He’s Just Not That Into You)

nem-kellesz-eleggeszínes magyarul beszélő amerikai-német vígjáték, 129 perc, 2008

rendező: Ken Kwapis

szereplő(k): Ginnifer Goodwin (Gigi), Scarlett Johansson (Anna), Jennifer Connelly (Janine), Jennifer Aniston (Beth), Ben Affleck (Neil), Drew Barrymore (Mary), Justin Long (Alex)

Vannak, akik azt állítják, kiismerik magukat a világban – ez legalább egy biztos pont, ők nyilván vagy buták, vagy hazudnak. De minden más bizonytalan. Nézzünk szembe a ténnyel: sosem tudni, mi jár a másik fejében, amikor rád néz, amikor meghív egy italra és elkéri a telefonszámodat. Miért nem hív vissza? Miért tagadtatja le magát? Miért tűnt úgy, hogy akar, és most miért nem akar? A nők tévelyegnek, a férfiak botladoznak: az élet nem más, mint a be nem teljesedő kapcsolatok, a félbehagyott, elbénázott, észre sem vett lehetőségek sora. Ez a film végre megmutatja, hányféleképpen nem értjük egymást.

Véres Valentin 3D (My Bloody Valentine 3-D)

veres-valentin-3dszínes feliratos amerikai horror, 101 perc, 2009

rendező: Patrick Lussier

szereplő(k): Jensen Ackles (Tom Hanniger), Jaime King (Sarah Palmer), Kerr Smith (Axel Palmer), Edi Gathegi (Martin), Andrew Larson (Palmer), Kevin Tighe (Ben), Marc Macaulay (Riggs), Tom Atkins (Burke), Rich Walters (Harry Warden)

Tíz évvel ezelőtt egy tragédia örökre megváltoztatta a Harmony nevű kisváros életét. Tom Hanniger, a tapasztalatlan szénbányász súlyos balesetet okozott az alagutakban, mely során öt bányász vesztette életét, s az egyetlen túlélő Harry Warden is tartós kómába esett. Pontosan egy évvel a szörnyű eset után épp Valentin napon Harry hirtelen magához tér és brutálisan meggyilkol huszonkét embert egy csákánnyal, mielőtt őt is megölnék. Napra pontosan tíz évvel később Tom Hanniger visszatér Harmonyba, bár még mindig kísértik az általa okozott halálesetek. Tom megpróbálja jóvátenni a múltat, sőt eddig tisztázatlan érzelmei is feltörnek ex-barátnője, Sarah iránt, aki időközben hozzáment Tom egykori jóbarátjához, Harmony jelenlegi sheriffjéhez, Axelhez. Sokévi nyugalom után azonban ezen az éjszakán ismét felbukkan valami a város sötét múltjából: egy veszedelmes gyilkos gázálarcban és csákánnyal. Tom, Sarah és Axel erősen gyanítják, hogy Harry Warden szelleme tért vissza, hogy az életüket követelje a régi sérelmekért.

A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik (Svetat e golyam i spasenie debne otvsyakade)

színes feliratos bolgár-német-szlovák-magyar filmdráma, 105 perc, 2008

rendező: Stephan Komandarev

szereplő(k): Carlo Ljubek (Alex), Miki Manojlovic (Bai Dan), Hristo Mutafchiev (Vasko), Ana Papadopulu (Yana), Lyudmila Cheshmedzhieva (Baba Sladka), Nikolai Urumov (Agent), Vasil Vasilev-Zueka (Ivo Chikagoto), Gryllus Dorka (Maria), Heinz Josef Braun (Dr. Schreiber), Stephan Valdobrev (Stoyan)

A magyar Inforg Stúdió koprodukciós részvételével készült filmben egy bolgár család emigrálni kényszerül a kommunizmus elől. Fiuk, Alex Németországban nő fel, csekély gyerekkori emléke nagyapja backgammon tanácsaihoz, bölcsességeihez kötődik. Amikor a család évekkel később autóbalesetet szenved, s a szülők meghalnak, a nagyapa próbálja az amnéziába esett férfi emlékezőképességét visszahozni – a backgammonon és egy spirituális utazáson keresztül, mely egy tandemen Németországból Bulgáriáig vezet. A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik európai kultúrák találkozásáról, s azon belül a hagyományokról, hagyományőrzésről-ápolásról szól. A film flashbackekben és álmokban idézi meg a múltat, a kommunizmust, az okot, amiért a család hazáját elhagyni kényszerül, s a régmúlt tradícióit, melyek a mai globalizált világban elveszni tűnnek, de legalábbis elhalványulnak.

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.