Hungarikumok – A makói hagyma

Papp Orsi - 2009. március 27.

hagyma„Nincs még egy olyan növény, amelyhez annyi legenda, mitikus történet, vallási hiedelem fűződne, mint a vöröshagymához és a fokhagymához…”

A hagyma évezredek óta az emberiség egyik legfontosabb táp- és gyógynövénye. És Pákozdi Judit szavai valóban igazak: a vöröshagymához és a fokhagymához megszámlálhatatlan hiedelem és legenda kötődik. A vöröshagyma már az ókori Egyiptomban is ismert volt: a sírkamrák hieroglifái között a növekedés, a termékenység szimbólumaként jelenik meg. A fokhagymát Kínában már több mint 5000 éve termesztették, és a sumérok ékírásos szövegei is említik. Hérodotosz pedig arról számol be, hogy az egyiptomi piramisokat építő rabszolgák között munkaképességük fokozására rendszeresen nagy mennyiségű fokhagymát osztottak ki.

A hagymák kedvező hatását a világtörténelem legnagyobb orvosai is leírták. Louis Pasteur 1858-ban antibakteriális tulajdonságát írta le, Albert Schweitzer a vérhas elleni alkalmazását mutatta be. Napjainkban pedig a tudományos közlemények az egyik legfontosabb természetes gyógymódként írják le.

Különös gyógyszer a hagyma: mielőtt ugyanis kifejtené kedvező élettani hatásait egész sorát szervezetünkre, megízesíti ételeinket. Igaz, hogy sokan magas illóolaj-tartalma miatt csak este fogyasztják, nem mondanának le róla.

A világ talán legelterjedtebb kultúrnövénye a sajátos termelési eljárásnak köszönhetően nyerte el a megtisztelő hungarikum besorolást. Szerte a világban ugyanis a vöröshagymát magról termesztik: a tavasszal elvetett magvak őszre megérlelik gumóikat – természetesen csak elegendő víz, tápanyag és napfény esetén. A Makó környéki talajok vízellátása azonban igen szűkös, évente mindössze 580 mm csapadék hullik. Így viszont a hagyma kicsire nőne – kidolgozták hát a kétéves termelési ciklust. Mivel az első évben termelt apró hagyma a második évben felmagzana, és nem hozna tömör, jól tárolható gumókat, ezért sajátos hőkezelésnek vetik alá.

Erre a célra Makón a ház tiszta szobájában a kemence fölé hagymaszárítót szerelnek. Furcsának tűnhet, hogy a tiszta szobában van a helye – de hát a hagyma életet adó, kultikus növény! Makón szobra, háza és fesztiválja is van. A kétéves termelési ciklusnak köszönhetően a makói hagyma bioaktív anyagtartalma minden más, vizsgált fajtáénál magasabb. Az élénkvörös külső héjazat – melyből sok helyen ma is gyógyteát főznek – csontfehér belső leveleket takar, tele vitamin- és aromaanyagokkal, és 52 féle bioaktív anyaggal. Na és persze a legfontosabb sajátosságot el ne felejtsük: a makói hagyma nem csak jól tárolható, hanem a tárolás 190. napjáig aromatartalma folyamatosan növekszik.

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.