Szevasz tavasz: 2009-es trendriport

Jancso Orsolya - 2009. március 23.

spring2009_290Gazdasági válság ide vagy oda, a divatrajongók újfent nagyban igyekeznek megcsapolni bankszámlájukat, hiszen a tervezők az idén is mindent megtettek, hogy elég kísértés tekintsen ránk a boltok kirakatából. Íme a tavasz top trendjei!

A designerek sem tudták kivonni magukat a válság hatása alól, szívesen merítettek az 1929-es összeomlás divathatásaiból, persze csakis izgalmas, 21. századi kiadásban. Így például Roberto Cavallitól, Aquilano.Rimondin át, Jil Sanderig népszerű a rojtozás (ő ezt a megoldást egyébként nemcsak a ruhákon, de az öltönyökön is használja). Divatosak az egyszerű munkaköpenyek, amelyet Bottega Veneta csíkozással, Wunderkind pedig a még mindig menő tengerész stílussal dob fel. Az A és O vonalú zsákruhákhoz látványos öv dukál avagy Burburry Prorsum fakósárga és Marni kockás zsákruhája választandó, amelyek bár utalnak kora 30-as évek nehézségeire, de megvan bennük az új évezred frissessége. És persze nem szabad elfelejtkezni Marc Jacobs kollekciójáról sem, amelyben a lezser prérijáró darabokat többen a Farm, ahol élünk kosztümjeinek interpretációiként tudják csak értelmezni.

hanyatlas_robertocavallihanyatlas_aquuilanorimondihanyatlas_wunderkindhanyatlas_burburryhanyatlas_marcbymarcjacobshanyatlas_marcjacobs

Ha nem a hanyatlás a sikk, akkor a geometrikus csodák, amelyek az idén nemcsak mintaként, hanem térben is hódítanak. Rengeteg kanyarulat, gyűrődés, ránc, redő, sodrás és csavarás teszi őrülten merésszé a ruhákat. Dolce & Gabbana kabátujja Minnie Mouse füleit, Viktor & Rolf ruhaujja pedig angyalt idéz. Calvin Klein új jelentést ad a szögletesnek, Marchesa pedig az íveltnek. Stella McCartney, Lanvin, Giambattista Valli mintha újszerű abroncsszoknyát varrna a csípőnél elálló kockás formából. Sőt még az örök klasszikus Oscar de la Renta is egy kiálló kockás fodorral díszített szoknyával kísérletez.

geo_golcegabbanageo_viktorrolfgeo_marchesageo_stellamccarneygeo_oscardelarenta

A harmadik lehetőség szerint kelet felé fordulhatunk. Ali baba nadrágjai Max Marától Ralph Laurent-ig, Chloétól Diane von Fürstenbergig, színes dzsellabák Guccinál és Reem Acránál, na meg a turbánok Dries van Notentől Paul Smithig mindenütt: irány tehát az arab világ!

kelet_ralphlaurenkelet_chloekelet_guccikelet_reemacrakelet_driesvannotten

A fiatalabb generáció tagjai, mint Proenza Schouler, Meadham Kirchhoff, Elise Overland, Alexander Wang vagy Christophe Decarnin, a ’80-as évek felé fordulnak. Válltömések, tépett farmerek, rongyos csipkék, vad bőrök az ő új megközelítésükben ismét megengedettek, mi több a fiatal és extravagáns közönségnek kötelezőek.

80_meadhamkirchoff80_eliseoverland80_alexanderwang

Végül pedig nézzük meg az estélyi trendet, hogy most miben kell megjelenni egy tavaszi partin. Az igazi istennő-design hódít a szezonban, kezdve az ókori görög-római és egyiptomi örökségtől, mint például Elie Saab, John Galliano, Versace izgalmasan félvállas estélyiei vagy Andrew Gn fáraó nyaklánccal díszített a fekete muszlinruhája. Általában a muszlin, szatén és a selyem a meghatározó, minden kreáció levegős és letisztult, különösen szűziesen könnyedek Marchesa vagy Max Azria idei csodái.

estelyi_eliesaabestelyi_vesaceestelyi_andrewgnestelyi_marchesa

Nos tehát választási lehetőség van, most már mindössze a mély pénztárca kell. Az meg ugye válságfüggő. Nade a válságot meg a gazdaságélénkítéssel lehet megfékezni, ahhoz meg vásárolni kell… nemde?

Képek: www.style.com

Print This Post Print This Post

Hozzászólások

Hozzászólás nem lehetséges.